Oreo keksz házilag

By: KSS ZSZS | Étel kategória: Desszert | Share

Hozzávalók

5
6
7

főre

  • liszt - 22.5 dkg
  • holland kakaópor - 12.5 dkg
  • szódabikarbóna - 1 teáskanál
  • sütőpor - 0.5 teáskanál
  • porcukor - 37.5 dkg
  • só - 1 csipet
  • vaj - 17.5 dkg
  • tojás - 1 db
  • tejszín - 4 evőkanál
  • vanília kivonat - 1 teáskanál

Lépésről lépésre

  1. Elkészítjük a krémet: 5 dkg szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük 25 dkg porcukorral és a vanília-kivonattal. Kanalanként hozzáadjuk a tejszínt, lazán elkeverjük, majd hűtőbe tesszük.
  2. A lisztet összekeverjük a sóval, szódabikarbónával, sütőporral és a kakaóporral. A maradék 12,5 dkg vajat habosra keverünk 12,5 dkg porcukorral, majd a tojást is hozzáütjük. Addig keverjük, amíg sima, homogén masszává válik. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, jó alaposan összedolgozzuk. Mivel ez nehezebb munka lesz, akár használhatunk gyúrófejes robotgépet. Addig dolgozzuk, amíg szép fényes, sima tésztává áll össze.
  3. Kisebb adagonként, nem túl vékonyra nyújtsuk ki a tésztát. 5 cm-es pogácsaszaggatóval szúrjunk formákat. A körök felének a tetejét egy másik kisebb kiszúróval, vagy sütibélyegzővel meg is nyomhatjuk, amitől a keksz szép mintássá válik.
  4. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket, és előmelegített sütőben 160 fokon, 7 perc alatt készre sütjük. Nem kell jobban megsütni, mert akkor nagyon kiszárad. Amikor kivesszük a sütőből még puhának tűnik, de amikor kihűl, akkor finom roppanóssá válik. Kihűtjük.
  5. A krémet kivesszük a hűtőből, és a kihűlt keksz egyik felére 1 teáskanálnyi krémet teszünk, majd rátesszük a keksz másik felét, és addig nyomjuk össze, amíg a krém elérti a kekszek széleit. Egy kés segítségével eltávolítjuk a felesleget a szélekről.
  6. Pár percre hűtőbe tesszük, hogy a krém megszilárduljon, és a kekszek összeragadjanak.

Hozzászólások