Márványos meggyes kalács

By: Food For You | Étel kategória: Desszert | Share

Hozzávalók

5
6
7

főre

  • liszt - 60 dkg
  • élesztő - 4 dkg
  • magozott meggy - 15 dkg
  • kristálycukor - 6 evőkanál
  • kakaópor - 3 evőkanál
  • só - 1 kiskanál
  • víz - 2 evőkanál
  • olaj - 1 dl
  • tej - 4 dl
  • étcsokoládé - 10 dkg
  • tojás - 1 db

Lépésről lépésre

  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, hagyjuk felfutni.
  2. Egy tálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt és belemérjük az olajat is. Alaposan összegyúrjuk.
  3. A tésztát kettévesszük és az egyik feléhez kevés vízzel elkevert kakaót gyúrunk. Konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük. Ezután a tésztákat kettéosztjuk, rudakat sodrunk belőlük, amiket a tenyerünkkel kilapogatunk.
  4. Először a kakaós részt tesszük a vajjal kikent forma aljára. Rátesszük a két fehéreket úgy, hogy a szélére is felérjen, majd a közepére egyengetjük a lecsepegtetett meggyet. Végül a másik kakaós részt is beleegyengetjük. Tetejét lekenjük egy felvert tojással. Előmelegített sütőben 190 fokon 35 percig sütjük.
  5. Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét. Még langyosan a kisült kalács tetejére simítjuk.

Hozzászólások