Húsvéti leves cipóban

By: KSS ZSZS | Étel kategória: Leves | Share

Hozzávalók

5
6
7

főre

  • cipó - 4 közepes
  • tojás - 4 db
  • fokhagyma - 3 gerezd
  • vöröshagyma - 1 fej
  • főzőtejszín - 250 ml
  • sonka - 20 dkg
  • füstölt kolbász - 0.5 szál
  • leveskocka - 1 db
  • bors
  • olaj - 1 evőkanál
  • babérlevél - 2 db
  • majoranna - 2 kávéskanál
  • liszt - 1 kávéskanál
  • citrom - 1 db (opcionális)

Lépésről lépésre

  1. A vöröshagymát megpucoljuk, és apróra vágjuk. A sonkát nagyobb darabokra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a vöröshagymát, felkarikázott répát, rányomjuk a fokhagymát. Pár perc pirítás után felöntjük 1,5-2 l vízzel, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérleveleket, majorannát, leveskockát, és takarékon lángon elkezdjük főzni.
  2. A kolbászt felkarikázzuk, és fél óra főzés után a leveshez adjuk. A tojást keményre főzzük. A cipókat a sütőben előmelegítjük, majd „megskalpoljuk”, kenyér belét kiszedjük.
  3. Mikor már egy órája fő a leves, a tejszínt egy tálkába öntjük. Megszórjuk a liszttel, és csomómentesre keverjük. A forró léből 2 decit kisebb adagonként a tejszínhez keverünk, majd az egészet beleöntjük a levesbe - így a forró leves nem húzza össze a tejszínt.
  4. Egy-két perc alatt összefőzzük, de nem forraljuk fel. Tetszés szerint a citrom levével savanyíthatunk rajta. A levest a cipóban forrón tálaljuk, főtt tojással a tetején.

Hozzászólások